Eind vorige maand is Th.C.W. Oudemans’ vorige boek verschenen: Plantaardig. Vegetatieve filosofie. Op internet zijn de volgende reacties verschenen:
Wim Brands tipt op VPRO Boeken:
Zijn bomen te dom om samen te werken? In een van de meest curieuze boeken die Wim de laatste tijd las betoogt Th.C.W. Oudemans dat het onzin is dat planten en bomen niet kunnen nadenken. De gepensioneerd bijzonder hoogleraar wijsbegeerte zet dit uitgangspunt op zijn kop in ‘Plantaardig: vegetatieve filosofie’. Planten en bomen blijken wel degelijk intelligent te zijn.
‘Kijk, daar hebben wij niet van terug’.
Lees verder op de website van VPRO Boeken »
Marcel van Ool, op weblog BuitenPlaatsen:
In het noordwesten van de Veluwe, bij het Speulder- en Sprielderbos heeft Staatsbosbeheer een fijne buur: Landgoed Schovenhorst. In 1848 stichtte J.H. Schober op deze plek een pinetum (verzameling van naaldbomen) dat functioneerde als proeftuin en boomkwekerij. Nu is er een soort natuurpretpark, in de beste betekenis van het woord. Een van de nazaten van Schober is de emeritus hoogleraar Wouter Oudemans die op zijn beurt in het Groningse Wedde een bomentuin aanlegde, die Tenaxx heet. Oudemans publiceerde samen met ‘botanisch filosoof’ Norbert Peeters het boek Plantaardig, vegetatieve filosofie. Samen werken ze (onder veel meer) een idee uit dat eerder door de Amerikaanse schrijver Michael Pollan naar voren is gebracht: planten gebruiken de mens voor hun evolutionair gewin. Ze domesticeren de mens.
Lees verder op BuitenPlaatsen »